ICT-recht
Ingewikkelde softwarecontracten, gesteggel over domeinnamen, geleverde soft- of hardware die niet aan de verwachtingen voldoet, e-commercestartups die in hun enthousiasme vergeten de juridische basis goed te regelen; meer en meer speelt ICT-recht een belangrijke rol in onze samenleving. Wij helpen u graag, door bijvoorbeeld in contracten op de kleine lettertjes te wijzen, u bij te staan in conflicten of advies te geven over nieuwe regelgeving en jurisprudentie.
Aanvechten onrechtmatige online content
Al sinds de opkomst van het internet zijn wij gespecialiseerd in alle vormen van onrechtmatige online content. Hierbij gaat het vaak om inbreuk op intellectuele eigendomsrechten (auteursrecht ofwel copyright, merkenrecht, portretrecht of handelsnaamrecht), maar ook om smaad(schrift), laster, belediging of belaging. In deze zaken treden wij zowel op voor rechthebbenden en slachtoffers, zoals internationale collectieve rechtenorganisaties of ondernemingen en particulieren en overheidsorganen, als voor ondernemers en particulieren die van dit soort inbreuken worden beschuldigd. Daarnaast treden wij op voor internetdienstverleners (ISP’s). Wij beoordelen bijvoorbeeld of eisen om bepaalde content te verwijderen juridisch gegrond zijn en of de identiteit van de verantwoordelijke prijsgegeven moet worden. Zo nodig voeren wij in al dit soort zaken procedures.
Zie ook ons specialisme Belaging.
Ondersteuning software- en hardwareprojecten
Ook gaat bij de invoering regelmatig wat mis. De presentatie en offertes van de leverancier zien er vaak prachtig uit, maar wat als de invoering stroef loopt of de soft- of hardware niet goed werkt? Ook dan is het essentieel dat u tijdig juridisch advies inwint. Wij zien vaak dat klachten niet goed vastgelegd worden en dat van de zijde van de leverancier keurige voortgangsrapportages beschikbaar zijn waaruit uw klachten onvoldoende naar voren komen. Dit kan grote problemen opleveren in een eventuele procedure. Wij adviseren u over een juiste vastlegging en voeren zo nodig een procedure bij de rechter of arbitragecommissie. Wij begeleiden grote softwareprojecten voor ondernemingen en binnen- en buitenlandse overheidsorganen en diensten.
Opstellen van softwarecontracten
Bent u softwareleverancier, dan zijn de licentie- en ontwikkelingsovereenkomsten en de eventueel bijbehorende onderhoudscontracten voor u van levensbelang. Een overeenkomst die uitsluitend bestaat uit een getekende offerte met de prijs, opleverdatum en een verwijzing naar branchevoorwaarden voldoet vaak niet. Het is zaak heldere contracten te maken en deze regelmatig aan de actuele bedrijfsvoering en nieuwe regelgeving en jurisprudentie aan te passen. Wij kunnen u hierover deskundig adviseren en helpen bij het opstellen van de algemene voorwaarden.
Begeleiding bij geschil of registratie domeinnamen
Gezien het grote belang van internet voor veel ondernemingen kan het geregistreerd houden of het publiceren van een website door een derde voor een bedrijf zeer nadelig zijn. Vaak zijn er mogelijkheden om hiertegen op te treden. U dient daarvoor enkele strategische beslissingen te nemen. Wij hebben bijzonder veel ervaring met domeinnaamgeschillen en kunnen u adequaat adviseren bij onderhandelingen of procedures bij de rechter of arbitragecommissie voeren.
Bij het registreren en verstrekken van domeinnamen is voorkomen beter dan genezen en geldt dat wie het eerst komt, het eerst maalt. Bij twijfel is het daarom verstandig eerst advies in te winnen, voordat u overgaat tot het registreren en publiceren van een website achter een domein. Zo kunt u voorkomen dat een onderneming vanuit bijvoorbeeld een merkenrecht probeert uw plannen te doorkruisen en u zich gedwongen ziet de domeinnaam over te dragen of hierover te procederen.
Advisering ICT-startups
ICT-startups komen vaak met veel enthousiasme snel van de grond. Het gevaar hierbij is dat onvoldoende aandacht wordt besteed aan een goede juridische basis, met alle onnodige vervelende gevolgen van dien. De juridische basis deugdelijk optuigen is essentieel. Wij adviseren om te beginnen bij het begin: de verhoudingen tussen de oprichters. Vaak is het bijvoorbeeld raadzaam een gedetailleerde aandeelhoudersovereenkomst op te stellen en te zorgen dat de statuten van de vennootschap daarop goed aansluiten.
Direct juridisch advies
Wij vernemen graag met welk juridisch vraagstuk we u kunnen helpen. Een van onze specialisten neemt dan snel contact met u op.